вівторок, 5 квітня 2011 р.

Що? Де? Коли?

ОБЛАДНАННЯ:
*                      солодка скринька (мандарини та цукерки для кожного гравця);
*                      червона  скринька: мотузка з 12 вузликами,  червоний квадрат, шоколад «Міленіум»;
*                      дзиґа, конверти із завданнями;
*                      пісочний годинник;
*                      музична скринька;
*                      аркуші паперу, маркери;
*                      табло-рахунок


ПРИМІТКА: Математичний турнір «Що?Де?Коли?» проводиться за правилами телевізійної версії гри, до 6 очок. Як окремий «лот» виступає скринька із солодощами для гравців.
Перед оголошенням першого раунду капітан команди вказує лот на гральному столі, на який початково наставляють стрілку дзиги. Після того, як команда набере 3 очка, капітан може поставити музичну паузу при випаданні туру «Бліц».
Команда та вболівальники  визначають кращого гравця, який  нагороджується  статуеткою «Мудра сова».

Після однієї з музичних пауз проводиться гра з глядачами.

Музичну паузу мені  допоміг організувати учень 6 класу (гра на акордеоні та іоніці).


1.     Число три двічі згадується в Біблії у цьому значенні: коли згадується про будівництво легендарного храму царя Соломона і про будівництво Вавилонської вежі. Вчені дійшли до висновку, що Вавилонська вежа розвалилася саме тому, що бралося значення три.  Через хвилину запишіть число, яке могло змінити долю цієї вежі.
2.     Червона скринька.  У скриньці знаходиться прилад, який використовувався при будівництві єгипетських пірамід. За хвилину назвіть прилад і поясніть його призначення.
3.     Якщо від найбільшої сторони цієї фігури забрати склад, який позначає скорочення пропрезидентської партії, то отримаємо наукову думку, яка є припущенням.  Назвіть цю фігуру.
4.     «Щоб вивести з мізерії все, досить одиниці». Цю фразу Готфрід Лейбніц викарбував на медалі, яку випустив на честь однієї із систем числення.  Назвіть цифри, які використовуються у цій системі.
5.     Вперше цей термін застосував давньогрецький філософ Арістотель, хоча це здобувалося людством у процесі багатовікового досвіду і відбиває реальну дійсність. Буквально грецький термін перекладається як «гідність, повага, авторитет».  Назвіть те, що внаслідок свого авторитету – незаперечне.
6.     Червона скринька. Він намалював їх два, і обидва стали відомими на весь світ, але першим був чорний. У скриньці знаходиться той, що став другим. Вкажіть повну назву цього предмету та його автора.
7.     Як провести в трикутнику одну лінію, щоб розділити його на чотири фігури?
8.     Якось Ісаак Ньютон вирішив зварити куряче яйце, не перериваючи роботу. Взяв хронометр, щоб варити яйце протягом трьох хвилин. Однак він був зайнятий математичною задачею, яку намагався розв’язати в той момент. Коли ж він спохватився, то дуже здивувався. Чому?
9.     Його день народження святкують 14 березня. Найчудовіший спосіб його наближеного запису запропонував ще в V ст. китайський математик Цзу Чунчжі.  Для одержання його досить написати по два рази перші три непарні натуральні  числа, записавши одну половину утвореного набору цифр в чисельнику, а іншу – у знаменнику.  Назвіть утворений таким чином дріб та його повне ім’я.
10.                       Червона скринька. У скриньці знаходиться те, чим ви любите смакувати з дитинства. Його марка у Стародавньому Римі означала число 1000.  Назвіть цей продукт та його торгову марку.
11.                       Карл Гаусс ще зі школи виділявся гостротою розуму.
Якось вчитель сказав йому: "Карл, я хочу задати тобі  два запитання. Якщо на перше ти даєш правильну відповідь, то на друге можеш не відповідати. Отже, скільки голок на шкільній ялинці, прибраній до Нового року?"
– 65786 голок, пане вчителю, – негайно відповів Гаусс.
– Добре, але як ти про це дізнався? – запитав учитель.
Що відповів Гаусс?
12.                       В перекладі з грецького вона означає прикладаю або порівнюю. Ви знаєте три її різновиди. Її описує тіло, кинуте в пустоті під кутом до горизонту.  Побудуйте її портрет.
13.                       Який видатний український математик не отримав диплом про закінчення університету, хоча двічі успішно склав іспити?

БЛІЦ.
1)     Як називається одиниця вимірювання довжини, що англійською означає “нога”?
2)    Вона симпатична і тендітна, невеличка на зріст. Всього 2,54 см. Назвіть її ім’я.
3)    На груші 20 слив, а на яблуні вдвічі менше. Скільки всього слив?


Немає коментарів:

Дописати коментар